De geschiedenis van Klooster Mariannhill

Klooster Mariannhill had ooit een eigen Klein Seminarie.

Bovenstaande foto stamt uit 1963, toen het klooster in Venray aan de toenmalige Hoebertweg en Westsingel gebouwd werd.

De congregatie was bestemd voor het mannelijke equivalent van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed en evenals deze, opgericht door de Duitse abt Franz Pfanner. Franz Pfanner stond aanvankelijk aan het hoofd van de trappistenabdij van Mariannhill in Zuid-Afrika, maar in 1909 kreeg deze abdij toestemming zich af te scheiden en een eigen, meer op de praktijk naar buiten gerichte, congregatie te vormen. Pas in 1926 kreeg de gemeenschap formeel de structuur van missie-congregatie. Het klooster Mariannhill in Venray was bedoeld om jongens te werven en op te leiden om missiewerk te verrichten. In 1935 werd een juvenaat geopend in Arcen. De studenten zouden in 1959 worden overgeplaatst naar Mook, om daar gebruik te kunnen maken van een door de overheid erkend gymnasium van de paters Passionisten. Omdat de erkenning van het gymnasium uit bleef en nog niet met de nieuwbouw begonnen was, besloot het bestuur van Mariannhill in Venray te gaan kijken. Daar was immers ook het gymnasium der Franciscanen. In juli 1962 werd de eerste steen gelegd voor het klooster van de paters van Mariannhill gelegen aan de huidige Westsingel. De bouw werd uitgevoerd door de firma J.P.A. Nelissen. In november 1962 konden de eerste veertig studenten er hun intrek nemen. Het klooster en internaat werden op 24 juni 1963 officieel in gebruik genomen. Monseigneur Moors, bisschop van Roermond, zegende die dag de kapel en het altaar. In 1967 verhuisde ook de broederopleiding naar Venray. De missionarissen van Mariannhill verzorgden onder andere de H. Mis voor de kampeerders op Camping Vlakwater. Ze richtten een eigen jongerenkoor op dat in de kerken van Venray en de kerkdorpen zong. In 1968 stopte het missie-seminarie in Venray wegens tekort aan begeleidend personeel. Groepsleiders van buitenaf aantrekken was te kostbaar. Bovendien bleven de resultaten uit. In de gehele periode werd maar één student tot priester gewijd. Ook waren er teveel mensen betrokken bij de dure opleidingen waardoor de studenten niet meer toekwamen aan hun eigen missiewerk.  

In september 1968 werd het missie-seminarie verkocht aan de psychiatrische centra Sint Servatius en Sint Anna. Het gebouw ging dienst doen als internaat voor verplegend personeel dat in Venray de opleiding volgde. Er was veel aandacht voor het nieuwe opleidingsinstituut van Sint Anna en Sint Servatius. In 1969 werd tijdelijk de kleuterschool ondergebracht in Mariannhill. Tachtig Veltumse kleuters werden in twee lokalen en een speellokaal opgevangen. In 1970 werd in het gebouw het 'Opleidingsinstituut voor verplegenden en verzorgenden ‘Den Hoebert' geopend. Jarenlang werd de aula door de Hervormde Gemeente gebruikt om hun diensten te houden. 

in 2010 verhuisden alle afdelingen van het gemeentehuis tijdelijk van de Raadhuisstraat in het centrum, naar het onderkomen van Mariannhill aan de Hoebertweg / Westsingel. Zodoende werd het mogelijk om het Venrayse gemeentehuis snel en efficïent te renoveren. 

Sinds eind 2012 stond het pand leeg. 

Daarna waren hier nog verschillende bedrijven kortstondig gevestigd. 

 

 

Bron: Harrie Coopmans en Jan van der Putten